Cum poate fi diagnosticata o ruptura LIA?

Published on by Carastoian Ion Andrei

Articulatia genunchiului este formata din trei oase: partea superioara a tibiei, partea inferioara a fermurului si rotula. Acestea sunt legate intre ele prin intermediul ligamentelor, care sunt in numar de patru la nivelul genunchiului. Ligamentele colaterale, medial si latera,l controleaza miscarea laterala genunchiului si il protejeaza in cazul unor miscari neobisnuite. Ligamentele incrucisate sunt pozitionate in forma unui “X”, de unde vine si numele avand rolul de a controla deplasarea anterioara si posterioara a genunchiului.

Rupturile ligamentului incrucisat anterior (LIA) cel mai frecvent inatalnite sunt cele complete sau aproape complete, cele partiale fiind foarte rare.

Diagnosticul unei rupturi LIA se face pe baza testelor clinice , care sunt facute dupa accidentul sportiv. In acest sens vor fi de mare ajutor radiografiile, RMN-ul, care pot confirma afectiunea si permit efectuarea unei analize amanuntite asupra starii genunchiului. Artroscopia este inutila atunci cand vorbim de diagnosticare.

Ruptura de acest tip apare mai ales atunci cand vorbim de o torsiune violenta a genunchiului petrecuta in timpul unui eveniment sportiv. Sunt sporturi care prezinta un risc ridicat de manifestare a unei asemenea afectiuni. In momentul in care are loc, pacientul resimte o durere puternica la nivelul articulatiei si un zgomot specific ca un pocnet. Ulterior articulatia se umfla si pacientul manifesta o oarecare imposibilitate atunci cand incearca sa se deplaseze.

In timpul examenului clinic se remarca sertarul anterior al tibiei fata de femur atunci cand genunchiul este in usoara flexie. In cazul unei inflamatii puternice exista posibilitatea ca acest lucru sa nu se remarce fapt care duce la o diagnosticare mai dificila. Radiografiile standard sunt indispensabile in momentul in care se doreste confirmarea diagosticului. Pentru a confirma diagnosticul dintr-o situatie care are circumstate dificile se recomanda efectarea unui examen RMN, care informeaza asupra leziunilor osoase, ligamentare sau meniscale.

In cazul in care nu exista un blocaj al meniscului, care se intampla destul de rar, nu este justificata artroscopia genunchiului deoarece diagnosticul poate fi pus in urma examenului clinic si a testelor imagistice.

To be informed of the latest articles, subscribe: